Jsme ze srdce rádi, že k nám ze Slovenska zavítají fantastičtí The Ills, kteří potěší ucho fanouška progresivního rocku, post rocku, shoegaze, zkrátka nejednoho rockového příznivce. Viděli jsme je loňský rok na festivalu Pohoda a bylo nám hned jasné, že tuhle kapelu musíte zažít v areálu vodního hradu i vy.

The Ills jsou totiž zuřící sopka. Erupce nespoutaných melodií a kytarových riffů, dým sonických zvuků a změť temp a rytmů. The Ills jsou jednou z nejzásadnějších kapel současné alternativní slovenské scény s přesahem mimo území i žánry. Jestli jste měli někdy chuť uletět do vesmíru, tohle je váš raketoplán.

Netajíme se naší láskou k trenčínskému festivalu a i proto citujeme text, který Pohoda vyvěsila před na konci března. Ano, The Ills totiž opět zahrají na festivalu Pohoda a již na druhém největším pódiu, u kterého obvykle stojí přes 10 000 návštěvníků.

“Hráva ich KEXP, spomína NPR, Clash či BBC. Šéfredaktor IQ magazine Gordon Masson ich zaradil do výberu kapiel, ktoré treba vidieť. Vic Galloway z BBC Scotland ich prirovnal k špičkám post-rocku Explosions in the Sky alebo Mogwai. Chválil ich aj šéf ILMC Greg Parmley a šéf Eurosonicu o nich povedal: „Výborne zložené a zahraté. Majú všetko, čo treba, emócie aj štýl“. Tieto referencie nepatria kapele nominovanej na Brit Awards, ale bratislavskej štvorici The Ills. Kombináciu žánrov shoegaze, post-rock a math rock predviedli na Pohode aj minulý rok. Následne sa s perfektnými ohlasmi predstavili na Iceland Airwaves a dôležitých showcaseových podujatiach Eurosonic a Ment.” pohodafestival.sk

Přátelé, podívejte se do lineupu letošního ročníku, ať vidíte, kdo kromě The Ills, Midi Lidi či Vltavy rozehraje 13. ročník.