Přečtete si několik slov o nadcházejícímu 12. ročníku od festivalového dramaturga Jirky Gottliebera.

Na začátek měsíce června spolek kulturních nadšenců z klubu Progres chystá již 12. ročník hudebního festivalu regionálních kapel a pozvaných hostů, při kterém se areál vodního hradu Lipý a jeho okolí promění v oázu přátelství a radosti z hudby. Dva dny multižánrové hudební zábavy na třech scénách se 120 českolipskými muzikanty je pro mnohé tradičním svátkem hudby v České Lípě.

Jak vzpomínáte na loňský 11. ročník?

Strašně dlouho jsme z něj měli radost a máme jej doposud, i když myšlenkami jsme již v ročníku novém. V areálu se za dva dny otočilo na 1.200 lidí, vše šlapalo bez komplikací, bylo krásné počasí a vodní hrad díky tomu ukázal své přednosti, spoustu klidných zákoutí se stínem. Všichni nadšenci a dobrovolníci, kteří na něm spolupracovali, odvedli skvělou práci. Podle ohlasů z dotazníků po konci 11. ročníku to návštěvníci poznali a děkovali. To bylo pěkné.

Na festivalu kromě asi 30 českolipských kapel vždy vystupuje kolem 10 hostů mimo region. Co chystáte letos?

Letošní rok jsme si udělali velkou radost, což tedy činíme každý rok, ale letos je to jiné. Vždycky jsme říkali, že nechceme, aby se jména hostů opakovala. Dodnes všichni vzpomínáme, jakou párty udělala kapela MIDI LIDI před třemi lety v areálu klášterních zahrad. Posluchači by je rádi znovu, ale máme svá pravidla. No a ta jsme letos vědomě porušili hned dvakrát. Ale máme vysvětlení.

Zveme dvě velmi úspěšné alternativní kapely Květy a DVA. Interprety, kteří od té doby, co vystupovali na Všudybudu, a že u DVA je to již šest let, udělali ve své tvorbě takový posun, že vlastně přijedou úplně jiné kapely. Od té doby vydaly dvě, tři nová alba a bude určitě zajímavé srovnat jejich minulé vystoupení s tím letošním.

“Snažili jsme se ve výběru kapel o žánrovou pestrost, jak to je u Všudybudu zvykem.”

Jací další hosté přijedou?

Snažili jsme se ve výběru kapel o žánrovou pestrost, tak jak to je u Všudybudu zvykem. Přijede významný český hudebník a producent Jiří Burian se svým alteregem Kapitánem Demo. Vypasenýho rapera jsme na Všudybudu ještě neměli. (smích)

Radost nám udělala i slovenská písničkářka Katarzia, která nesmí chybět již několik let na programu velkých festivalů jako United Islands či trenčínské Pohody, jelikož patří mezi největší slovenské talenty poslední doby.

Další jméno je elektronický hudebník Aid Kid, který byl kritiky označen za hudební objev loňského roku. Potom jsme k tomu přimíchali rock’n’roll The Osels, balkán Tygroo a Free Balkan Quintet, experiment Mutantů hledajících východisko, i v zahraničí uznávaný showgaze Manon Meurt a další.

Českolipská scéna bude zastoupena klasickými a onlíbenými jmény jako jsou Scream of the Lambs, Cháska, Vyjakomy, Unaffected Evolution a takhle by se mohlo pokračovat. Co ale nějací nováčci? Všudybud je tu také od toho, že upozorňuje na novinky z Českolipska.

Nováčci jsou, například rockeři Kuthani, elektronička, performerka a českolipská berlíňanka Dmitrievna nebo rapeři The Best Team, kteří mimochodem měli před měsícem teprve první koncert, shodou okolností u nás v klubu Progres. Bylo to famózní. Bylo vidět, že kluci první koncert nepodcenili a čekali, až vše bude na sto procent připravené. Žádné rozpaky, 45minutová sebejistá nálož. Těším se, až to rozjedou na Všudybudu.

Když se vrátím k tomu výčtu českolipských kapel, zase mě ale mrzí, že se prostě někdo nevešel do programu. Ačkoli jsme nafoukli před dvěma lety festival na dva dny, prostě se to nedá.

“Divadla, táborák a vítání slunce.”

Na závěr se zeptám, zdali jsou v plánu nějaké programové bonusy?

Jsme rádi, že se letos podařilo domluvit storytellingovou partu, která bude sobotní odpoledne hrát pro děti a pak i pro dospělé. Je to taková specifická divadelní forma postavená na vyprávění.

Taktéž zahajujeme sobotní program divadelním představením Treperendy od místního Divadelního klubu mladých. Je to energická, studentská legrace na nejvyšší úrovni. V tomto souboru jsou strašně šikovní studenti a byla by škoda, kdyby to nezjistilo co nejvíce lidí.

Potom bychom rádi v noci z pátku na sobotu udělali tzv. táborákovou stage, kde by některé českolipské kapely zahrály unplugged u ohně.

Loni se nám potom nečekaně povedla spontánní věc, kterou bychom letos rádi zařadili oficiálně do programu, a to vítání slunce. Vždycky se najdou návštěvníci, kteří vydrží tančit na afterparty v klubu Cascada až do páté hodiny ranní, tak proč jim neudělat pěkné ráno s vycházejícím sluncem. Účast při přízni počasí nám přislíbil českolipský zpěvák Martin Prokeš. Měl jsem obrovskou radost, když kývl na naše pozvání. Třeba potom návštěvníky nabudíme tak, že nám budou chtít v neděli ráno pomáhat s úklidem areálu. (smích)

Hrozně se těšíme na všechno a na všechny. Všudybud je jednou z našich životních radostí, tak si ho pojďme užít.