Umělci s vazbou na region obsazují díky Progresu v prosinci 40 českolipských plakátovacích ploch.

Výstava fotoreprodukcí obrazů, fotografií, grafik a textů spisovatelů či hudebníků bude probíhat od 6. do 26. prosince a má za cíl oživit veřejný prostor uměním a prezentovat 40 tvůrců, kteří jsou propojeni s Českolipskem a Novoborskem, ať už tím, že se tu narodili, nebo tu tvořili, či tvoří.

Další z cílů akce je obrátit pozornost veřejnosti zpět k plakátovacím plochám, které jsou stále významným ukazatelem kulturního dění ve městě, ale již dva měsíce z pochopitelných důvodů zejí prázdnotou, nebo na nich visí již dva měsíce staré plakáty.

„Věříme, že se pozvolna blížíme do okamžiku, kdy bude moci být kultura prezentována opět ve větší míře i mimo obrazovky. Proto si přejeme, aby naše výstava byla v ideálním případě postupně přelepena aktuálním kulturním programem. Pokud se tak nestane, dáváme člověku alespoň nějakou možnost vyjít za kulturou ven,”
říká Jiří Gottlieber, předseda spolku Progres.

Výstava si neklade za cíl detailně zmapovat dění v regionu, realizátoři výstavy vybrali tvůrce na základě osobních preferencí, ale také na doporučení již oslovených umělců. Jedná se o pestrou skupinu tvůrců napříč generacemi, od mezinárodně uznávaných autorů, po talentované místní umělce.

Přehled vystavovaných tvůrců s mapou plakátovacích ploch naleznete v sekci Program.

Na každé plakátovací ploše najde divák vždy jedno umělecké dílo, jehož výběr byl čistě v režii autora, v několika případech bylo pro výstavu cíleně vytvořeno. Výstavu dotváří prvek náhody – rozmístění děl a autorů na plakátovacích plochách je plně v rukách zaměstnance firmy Rengl, která je společně s městem Česká Lípa partnerem akce.

O grafickou stránku celé výstavy se opět postarala Michaela Verbová aka malaholka.cz.